De mentormethode zonder voorbereidingstijd

Kies een les, laat je leerlingen de animatie zien en ze kunnen aan de slag. Zo simpel is lesgeven met WellBased.

Leerlingen met handen omhoog
Docent en leerling in gesprek
Leerling lachen
Enthousiaste docent
eenvoudige

Digitale docentomgeving

 

Geen uitgebreid boekwerk voor de mentor, maar een eenvoudige digitale docentomgeving. De mentor zoekt gemakkelijk in een online bibliotheek met meer dan 50 mentorlessen naar een thema waar zijn/haar mentorklas behoefte aan heeft. Vervolgens is er een animatie die de mentor deelt op het digibord of de beamer, zodat de leerlingen in 1 à 2 minuten weten wat ze moeten doen. Daardoor bereidt de mentor in nog geen vijf minuten de les voor.

PASSEND BIJ

De invulling van de mentorles

Onze microtrainingen duren maar 10 tot 20 minuten. Dit geeft mentoren namelijk voldoende tijd voor andere zaken zoals plenaire bespreekpunten vanuit de school, individuele gesprekjes met leerlingen en andere zaken. Echter, voor de mentoren die meer ruimte hebben om de diepte in te gaan, hebben we ook volledige mentorlessen die uitgebreid ingaan op één thema. De microtrainingen zijn verdeeld in de onderstaande drie thema’s.

Studievaardigheden

Help leerlingen hun studievaardigheden te verbeteren. In de subthema’s ‘Leren leren’ en ‘Plannen en organiseren’ wordt er aandacht besteed aan praktische studievaardigheden, maar ook grotere thema’s te die maken hebben met schoolwerk zoals uitstelgedrag.

Levensvaardigheden

Laat je leerlingen bewust worden van de wereld om hen heen en hoe dit hun leven beïnvloedt. De subthema’s ‘Jij in de wereld’, ‘Mindset’ en ‘Omgaan met anderen’ geven leerlingen grip op hun gedachtes en gedrag. 

Groepsvorming

Stimuleer het samenwerken, wederzijds respect en onderling vertrouwen met onze groepsvormingsactiviteiten: korte oefeningen waarin je met elkaar werkt aan een positieve leeromgeving. 

Volledige mentorlessen

Naast de microtrainingen bieden we ook complete mentorlessen aan. Deze zijn onderverdeeld in 9 aansprekende thema’s gericht op brede vaardigheden en zelfontplooiing. Elk thema bestaat uit 2 of 3 lessen van 30 tot 45 minuten.

Jezelf leren kennen

Actief naar elkaar luisteren

Elkaar feedback geven

Samen problemen oplossen

Omgaan met conflicten

Jouw eigen keuzes maken

Reflecteren als groep

Jouw invloed vergroten

Jouw doelen behalen

VOLLEDIG VOORBEREID

Van start

1

Kies een microtraining of mentorles

In de digitale docentomgeving vind je een overzicht van alle microtrainingen en mentorlessen. Kies een training die past bij jouw beoogde doel in de les, de hoeveelheid tijd die je hebt en de behoefte van jouw leerlingen.

2

Bereid de training voor

Een training bereid je eenvoudig in een paar minuten voor door de instructie te lezen en de begeleidende animatie(s) te bekijken. Wanneer je een mentorles geeft, print je van tevoren de werkbladen of stel je deze online beschikbaar aan jouw leerlingen.  

3

Ga aan de slag!

Speel de begeleidende animatie af en je leerlingen kunnen aan de slag. Jij hoeft enkel te ondersteunen. Je kunt verdiepingsvragen stellen en leerlingen helpen waar nodig. Na afloop bespreek je de oefening klassikaal.

Wat anderen zeggen

Haal eruit wat erin zit

Geef mentoren de ruimte die zij nodig hebben om een goede mentor te zijn. Met WellBased ontlast je mentoren in de voorbereiding van de mentorles en verbeter je het welzijn van leerlingen. Zo haal je eruit wat erin zit, zowel uit de mentorles als uit de leerlingen.

Offerte aanvraag