Tijdens de toetsweek krijg je in korte tijd te maken met veel toetsen, wat vaak gepaard gaat met flink wat leerwerk over uiteenlopende vakken. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk om stress te verminderen en goede cijfers te halen. Op deze pagina vind je handige leerstrategieën die je helpen om je goed voor te bereiden op de toetsweek.
Wist je dat je dingen beter onthoudt als je begrijpt hoe je brein informatie opslaat? Je linkerhersenhelft houdt van structuur en feitjes, terwijl je rechterhersenhelft creatief is en reageert op beelden. Dit betekent dat je tijdens het voorbereiden op je toetsweek het beste de leerstof kunt opdelen in categorieën en een combinatie van tekst en afbeeldingen kunt gebruiken. Het maken van een mindmap is hierbij een handige methode, en in de video hiernaast leer je precies hoe je dit doet.
Door actief te leren tijdens het voorbereiden op de toetsweek onthoud je de leerstof beter. Dat kan bijvoorbeeld door jezelf te overhoren. Je bent dan actief met de stof bezig en je komt er sneller achter wat je al kent en waar je nog iets meer voor moet doen. Jezelf overhoren kan op verschillende manieren. Deze video richt zich op de flashcard-methode. Hiermee krijg je de leerstof echt onder de knie.
Voor de toetsweek moet je waarschijnlijk ook rijtjes leren. Deze video legt je een truc om dat je wat gemakkelijker te maken. Ook hierbij gaat het om het koppelen van beeld aan tekst zodat je zowel je linker- als rechterhersenhelft gebruikt. Deze methode heet het geheugenpaleis. Je koppelt de info die je moet leren aan een plek in je huis en probeert je dit in te beelden. Op deze manier onthoud je de stof op een andere manier. Ontdek zelf of dit bij jou past!
Het kan soms lastig zijn om aan je leerwerk voor de toetsweek te beginnen als je moeite hebt met focussen; je raakt telkens weer afgeleid door jezelf of je omgeving. Maar als je over een week een toetsweek hebt, is dit heel onhandig. Deze video legt de Pomodoro-methode uit. Hierbij wissel je je focus af met korte pauzes waardoor je efficiënter kunt werken.
Soms is een bepaald rijtje of een volgorde of betekenis moeilijk te onthouden. Om ervoor te zorgen dat je ze tijdens je toetsweek onthoudt kun je een ezelsbruggetje gebruiken. Dat is een geheugensteuntje in de vorm van een gekke zin of een vreemd woord. Deze video laat zien op welke manieren je ezelsbruggetjes kunt maken en gebruiken.
Een samenvatting maken is als voorbereiding op je toetsweek de belangrijkste informatie uit de stof overzichtelijk neer te zetten. Uit onderzoek blijkt dat iemand efficiënter leert als de linker- én rechterhersenhelft tegelijk worden gebruikt. Dit doe je door naast tekstueel ook visueel bezig te zijn. Bijvoorbeeld door aan je samenvatting ook tekeningen en plaatjes toe te voegen. Zo gebruik je bij het leren van je samenvatting ook je rechterhersenhelft en onthoud je de stof beter voor de toetsweek. Benieuwd waarom dit zo werkt? Kijk dan deze video!
KvK: 83424024
BTW-nr: NL862868798B01
Jaarbeursplein 6
3521AL, Utrecht
Ma t/m vr 09.00-17.00