Inloggen

Leerstrategieën

Op de middelbare school volg je een groot aantal vakken. Dit betekent veel huis- en leerwerk over verschillende onderwerpen. Op deze pagina vind je meerdere leerstrategieën die jou helpen om beter en sneller te leren!

Mindmappen

Je onthoudt dingen beter als je weet hoe jouw brein informatie opslaat. Je brein bestaat uit een linker- en een rechterhersenhelft en samen denken ze graag in categorieën. Je linkerhersenhelft houdt van structuur en feitjes en let op de tekst. Het rechter deel is creatief en wordt juist getriggerd door beelden zoals foto’s of tekeningen. Als je voor een toets een samenvatting maakt kan je daarom het beste de stof opdelen in categorieën en zowel tekst als foto’s of tekeningen gebruiken. Een manier waarop je dit kan doen is het maken van een mindmap. Het filmpje legt je uit hoe je dit doet.

Flashcards

Door actief te leren onthoud je de leerstof beter. Dat kan bijvoorbeeld door jezelf te overhoren. Je bent dan actief met de stof bezig en je komt er sneller achter wat je al kent en waar je nog iets meer voor moet doen. Jezelf overhoren kan op verschillende manieren. Deze video richt zich op de flashcard-methode. Hiermee krijg je de leerstof echt onder de knie.

Rijtjes leren

Het leren van rijtjes kun je jezelf aanleren. Deze video leert je hiervoor een truc om het je wat gemakkelijker te maken. Ook hierbij gaat het om het koppelen van beeld aan tekst zodat je zowel je linker- als rechterhersenhelft gebruikt. Deze methode heet het geheugenpaleis. Je koppelt de info die je moet leren aan een plek in je huis en probeert je dit in te beelden. Op deze manier onthoud je de stof op een andere manier. Ontdek zelf of dit bij jou past!

Pomodoro-methode

Het kan soms lastig zijn om aan je leerwerk te beginnen als je moeite hebt met focussen; je raakt telkens weer afgeleid door jezelf of je omgeving. Maar als je volgende week een toetsweek hebt, is dit heel onhandig. Deze video legt de Pomodoro-methode uit. Hierbij wissel je je focus af met korte pauzes waardoor je efficiënter kunt werken.

Ezelsbruggetje

Soms is een bepaald rijtje of een volgorde of betekenis moeilijk te onthouden. Een geheugensteuntje in de vorm van een gekke zin of een vreemd woord kan dan helpen. Oftewel, een ezelsbruggetje. Deze video laat zien op welke manieren je ezelsbruggetjes kunt maken en gebruiken.

Beeldend samenvatten

Een samenvatting maken is een effectieve leerstrategie om de belangrijkste informatie uit de stof overzichtelijk neer te zetten. Uit onderzoek blijkt dat iemand efficiënter leert als de linker- én rechterhersenhelft tegelijk worden gebruikt. Dit doe je door naast tekstueel ook visueel bezig te zijn. Bijvoorbeeld door aan je samenvatting ook tekeningen en plaatjes toe te voegen. Zo gebruik je bij het leren van je samenvatting ook je rechterhersenhelft en onthoud je de stof beter. Benieuwd waarom dit zo werkt? Kijk dan deze video!

Offerte aanvraag